Als je een kinderwens hebt, is het verstandig om met enige regelmaat te vrijen. In je menstruatiecyclus ben je slechts enkele dagen vruchtbaar. Het is wel handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent.
Hoe kom je achter je vruchtbare dagen?
Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong. Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is. Om de kwaliteit van het sperma goed te houden, wordt geadviseerd om om de dag seks te hebben.
Je cyclus bijhouden: de kalendermethode
Een van de manieren is je cyclus bij te houden en te kijken hoe lang jouw cyclus duurt. Deze vruchtbare dagen liggen altijd ongeveer twee weken voor het begin van je menstruatie. Heb je een cyclus van 28 dagen (gerekend van het begin van de menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie), dan vallen je vruchtbare dagen dus precies in het midden.
Heb je echter een langere of kortere cyclus, dan vallen je vruchtbare dagen na of voor het midden.
Een rekenvoorbeeldje:
Cyclus van 28 dagen:
dag 1 begin menstruatie, dag 14 ovulatie, dag 29 begin menstruatie
Cyclus van 21 dagen:
dag 1 begin menstruatie, dag 7 ovulatie, dag 22 begin menstruatie
Cyclus van 35 dagen:
dag 1 begin menstruatie, dag 21 ovulatie, dag 36 begin menstruatie
Andere methodes:
Ook zijn er veranderingen aan je lichaam waaraan je kan merken of je eisprong is.
Net na je eisprong stijgt je temperatuur. Wanneer je dus elke dag je temperatuur meet, ga je deze temperatuurstijging zien. Dit kan tot drie dagen aanhouden, voordat je temperatuur weer zakt. (Meet het liefst in de ochtend na wakker worden.)
Daarnaast zal je zien dat rond je vruchtbare dagen je afscheiding wat dunner/slijmerig en doorzichtig is. Voor en na je eisprong zal je afscheiding wat witter zijn.
Ook kan je aan de stand van je baarmoedermond je vruchtbare dagen voorspellen. Rondom je vruchtbare dagen is je baarmoedermond weker, staat iets open en ligt lager in je vagina.
Waar moet je verder aan denken?
Mocht je zwanger willen worden, kijk dan ook naar je gezondheid. Zijn er bepaalde aspecten van je gezondheid die mogelijk een negatieve invloed kunnen hebben op de zwangerschap? Denk hierbij aan roken, alcohol, overgewicht, enzovoort. Vergeet je ook niet om te starten met foliumzuur? Dit verkleint de kans op een hazenlip of een open ruggetje.
Mocht je vragen hebben of meer advies willen, kan je altijd een afspraak maken voor een afspraak. Dan kijken we samen naar jouw/jullie situatie.